• $ 1.7
  • € 1.9777
  • ₽ 0.021556
  • ₺ 0.0405
  • £ 2.2526

İmişlidə toyda baş verən kütləvi zəhərlənmənin səbəbi açıqlanıb

İmişlidə toyda baş verən kütləvi zəhərlənmənin səbəbi açıqlanıb
08.10.2025 18:17

İmişli rayonunda baş vermiş kütləvi zəhərlənmənin səbəbi açıqlanıb.Bu barədə AQTA məlumat yayıb.

Bildirilib ki, qidaların saxlanma və emal qaydalarına əməl etməmək qida zəhərlənmələrinə səbəb olur. Ev (məişət) şəraitində isə kütləvi tədbirlər üçün qida hazırlayarkən, xüsusilə diqqətli olmaq lazımdır. Qida mənşəli xəstəliklərin qarşısını almaq, eləcə də zəhərlənmə təhlükəsini aradan qaldırmaq üçün müəyyən qaydalara riayət edilməlidir.

Belə ki, qida məhsullarında bakteriyalar 5°C-60°C temperatur aralığında çoxalıb yayılır. Ona görə də həmin interval “təhlükəli zona” adlandırılır. Bu səbəbdən qidalar xüsusiyyətlərindən asılı olaraq düzgün temperaturda saxlanılmalıdır. Belə ki, dondurulmuş qidaların donunun açılması üçün otaq şəraitində deyil, soyuducunun alt bölməsində saxlanılması tövsiyə olunur. İstifadə müddəti keçməsə də, xarabolma əlamətləri olan qidaları istehlak etmək yolverilməzdir. Yeməklər, salatlar, xüsusilə də kremli şirniyyatlar isə 2 saatdan artıq soyuducudan kənarda saxlanılmamalıdır. İsti şəkildə servis edilən qidalar 63 dərəcədən aşağı temperaturda maksimum 2 saat, soyuq şəkildə servis edilən qidalar isə 8 dərəcədən yuxarı temperaturda maksimum 4 saat saxlanıla bilər.

Sentyabr ayında İmişli rayonunda keçirilmiş tədbirdə 73 zərərçəkənin olduğu kütləvi zəhərlənmə hadisəsi də məişət zəminində baş verib. Daxil olan bildiriş əsasında Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin Mil-Muğan regional bölməsinin əməkdaşları tərəfindən götürülən nümunələrin müayinəsi nəticəsində bir sıra uyğunsuzluqlar (E.Coli O157:H7 və S.aureus törədiciləri) müəyyən edilib. E.Coli O157:H7 insan sağlamlığı üçün təhlükəli olan “Escherichia coli” bakteriyasının ştammıdır. Yoluxmadan sonra insan orqanizmində şiddətli qarın ağrısı, ishal, qusma, bəzi hallarda bədən hərarətinin qalxması və halsızlıq kimi bir sıra simptomlar müşahidə oluna bilər. Qızılı stafilokok şərti-patogen mikrob qruplarına aiddir. Bu bakteriya ilə çirklənmiş qida məhsulları zəhərlənməyə səbəb ola bilər. Qızılı stafilokokun törətdiyi qida zəhərlənməsi adətən bakteriyanın özünün deyil, onun ifraz etdiyi enterotoksinlər nəticəsində baş verir. Bu toksinlər istiliyə davamlıdır və qidanın bişirilməsi zamanı belə tamamilə məhv olmaya bilər.

AQTA bir daha ev şəraitində kütləvi tədbirlər üçün hazırlanan qidaları istehlaka təqdim edərkən, saxlama şəraitinə, temperatur rejiminə, gigiyena və düzgün daşıma qaydalarına riayət edilməsinin vacibliyini diqqətə çatdırır.

Oxşar xəbərlər
Oxşar xəbərlər
Beyləqanda iki avtomobil toqquşub, xəsarət alanlar var
Cəmiyyət 19:05
Beyləqanda iki avtomobil toqquşub, xəsarət alanlar var
Bulvarda dənizə düşən gənclər xilas edilib - Video
Cəmiyyət 18:05
Bulvarda dənizə düşən gənclər xilas edilib - Video
Bağçada uşağa şiddət göstərən dayə işdən azad olunub - Video
Cəmiyyət 17:42
Bağçada uşağa şiddət göstərən dayə işdən azad olunub - Video
Bakı Beynəlxalq Avtovağzal Kompleksində bilet alışı proseduru dəyişib
Cəmiyyət 17:38
Bakı Beynəlxalq Avtovağzal Kompleksində bilet alışı proseduru dəyişib
Azadlıq Meydanındakı yeraltı avtodayanacağın fəaliyyəti müvəqqəti dayandırılacaq
Cəmiyyət 16:52
Azadlıq Meydanındakı yeraltı avtodayanacağın fəaliyyəti müvəqqəti dayandırılacaq
Bu il qanunsuz kömür istehsalı ilə bağlı 218 fakt qeydə alınıb
Cəmiyyət 15:41
Bu il qanunsuz kömür istehsalı ilə bağlı 218 fakt qeydə alınıb
Azərbaycanda startapların investorlara əlçatanlığı ilə bağlı problemlər var -Doğan Tomris
Cəmiyyət 15:08
Azərbaycanda startapların investorlara əlçatanlığı ilə bağlı problemlər var -Doğan Tomris
Azərbaycanda françayzinq və startaplarla bağlı qanunların qəbuluna ehtiyac var
Cəmiyyət 15:06
Azərbaycanda françayzinq və startaplarla bağlı qanunların qəbuluna ehtiyac var
Əksər rayonlarında həkim çatışmazlığı müşahidə olunur- TƏBİB
Cəmiyyət 13:32
Əksər rayonlarında həkim çatışmazlığı müşahidə olunur- TƏBİB
Anews TV

Rəsmi Youtube kanalımız

Abunə ol