ABŞ Taftsa universitetinin alimləri yeni elmi tədqiqatlarının nəticəsini "Canser Spektrum" adlı jurnalda dərc etdirərək, 20 yaşdan yuxarı 80.100 nəfər amerikalının xərçəngə yoluxmasının əsas səbəbinin pis və qeyri-düzgün qidalanma olduğunu elan ediblər.
Medicina.az xəbər verir ki, tədqiqata orta yaş həddində amerikalıların 2013-2016-cı illər arasında xəstəlikləri və profilaktika tədbirlərinin Milli nəzarət mərkəzinin məlumatları daxil edilib.
Alimlər xərçəngə səbəb kimi bu qidalanma amillərini sadalayıb:
- Tam toxum, buğdanın azlığı
- Süd məhsullarının azlığı və keyfiyyəti
- Emal edilmiş ət, qırmızı ət, şirin qazlı içkilər
Düzgün qidalanmamaq səbəbindən aşağıdakı xərçəng növləri yaranır:
-Ən yüksək 38,3 % yoğun və düz bağırsağın xərçənginə səbəb olur. Eləcə də zərərli qidalar qırtlaq, qida borusu, ağız, uşaqlıq, süd vəziləri, mədə, qaraciyər xərçəngində yer tutur.
-16% hallarda piylənmə, aşırı köklük də bir çox xərçəng növlərinə səbəb olur.
Alimlər bildirir ki, ABŞ və digər ölkələrdə insanlar düzgün pəhrizə sövq edilsələr, əsas sağlam qidalar gündəlik menyuya daxil edilsə, ərzaqlarda faydalı maddələr artsa, xərçəngin qarşısını alıb, faizini azaltmaq olar.
www.anews.az
Bizi sosial şəbəkələrdə izləyin !