Dünyada hər gün təxminən 1,6 milyon insan təhlükəli qidalar səbəbindən xəstələnir. Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının (ÜST) Qidalanma və Qida Təhlükəsizliyi Departamentinin direktoru Françesko Branka deyib.
Branka Ümumdünya Qida Təhlükəsizlik günü münasibətilə qiymətləndirmələr edib.
"Dünyada hər gün 1,6 milyon insan təhlükəli qidaya görə xəstələnir. Qida yoluxucu xəstəliklərin 40%-nin 5 yaşdan kiçik uşaqlarda görülür.
Qlobal ərzaq tədarükünün getdikcə bir-birinə bağlıdır. Təhlükəli qidanın yaratdığı risklərin tez bir zamanda yerli problemdən beynəlxalq fövqəladə vəziyyətə çevrilə bilə. Dünyanın bir çox yerlərində baş verən humanitar böhranlar ərzaq təhlükəsizliyini təhlükə altına qoyur. Ərzaq yalnız təhlükəsiz olduqda qida ehtiyaclarını ödəyə bilər", - Branka, Birləşmiş Millətlər(BMT) Cenevrə ofisinin həftəlik mətbuat konfransında qeyd edib.
Birləşmiş Millətlər Təşkilatının 2018-ci il 20 dekabr tarixli qərarına əsasən, qida ilə bağlı risklərin insan sağlamlığı ilə yanaşı, ümumilikdə dünya iqtisadiyyatına vurduğu mənfi təsir nəzərə alınaraq 7 iyun Ümumdünya Qida Təhlükəsizliyi günü kimi təsis edilib.
Hazırda 188 ölkə beynəlxalq qida ticarətində istehlakçıların sağlamlığının qorunması və ədalətli ticarətin təmin olunmasında mühüm rol oynayan Kodeks Alimentarius beynəlxalq qida standartları, təlimatları və tətbiqetmə qaydaları üzrə əməkdaşlıq edir.
Aygün
www.anews.az
Bizi sosial şəbəkələrdə izləyin !