• $ 1.7
  • € 1.9672
  • ₽ 0.020995
  • ₺ 0.0402
  • £ 2.232

İmişlidə toyda baş verən kütləvi zəhərlənmənin səbəbi açıqlanıb

İmişlidə toyda baş verən kütləvi zəhərlənmənin səbəbi açıqlanıb
08.10.2025 18:17

İmişli rayonunda baş vermiş kütləvi zəhərlənmənin səbəbi açıqlanıb.Bu barədə AQTA məlumat yayıb.

Bildirilib ki, qidaların saxlanma və emal qaydalarına əməl etməmək qida zəhərlənmələrinə səbəb olur. Ev (məişət) şəraitində isə kütləvi tədbirlər üçün qida hazırlayarkən, xüsusilə diqqətli olmaq lazımdır. Qida mənşəli xəstəliklərin qarşısını almaq, eləcə də zəhərlənmə təhlükəsini aradan qaldırmaq üçün müəyyən qaydalara riayət edilməlidir.

Belə ki, qida məhsullarında bakteriyalar 5°C-60°C temperatur aralığında çoxalıb yayılır. Ona görə də həmin interval “təhlükəli zona” adlandırılır. Bu səbəbdən qidalar xüsusiyyətlərindən asılı olaraq düzgün temperaturda saxlanılmalıdır. Belə ki, dondurulmuş qidaların donunun açılması üçün otaq şəraitində deyil, soyuducunun alt bölməsində saxlanılması tövsiyə olunur. İstifadə müddəti keçməsə də, xarabolma əlamətləri olan qidaları istehlak etmək yolverilməzdir. Yeməklər, salatlar, xüsusilə də kremli şirniyyatlar isə 2 saatdan artıq soyuducudan kənarda saxlanılmamalıdır. İsti şəkildə servis edilən qidalar 63 dərəcədən aşağı temperaturda maksimum 2 saat, soyuq şəkildə servis edilən qidalar isə 8 dərəcədən yuxarı temperaturda maksimum 4 saat saxlanıla bilər.

Sentyabr ayında İmişli rayonunda keçirilmiş tədbirdə 73 zərərçəkənin olduğu kütləvi zəhərlənmə hadisəsi də məişət zəminində baş verib. Daxil olan bildiriş əsasında Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin Mil-Muğan regional bölməsinin əməkdaşları tərəfindən götürülən nümunələrin müayinəsi nəticəsində bir sıra uyğunsuzluqlar (E.Coli O157:H7 və S.aureus törədiciləri) müəyyən edilib. E.Coli O157:H7 insan sağlamlığı üçün təhlükəli olan “Escherichia coli” bakteriyasının ştammıdır. Yoluxmadan sonra insan orqanizmində şiddətli qarın ağrısı, ishal, qusma, bəzi hallarda bədən hərarətinin qalxması və halsızlıq kimi bir sıra simptomlar müşahidə oluna bilər. Qızılı stafilokok şərti-patogen mikrob qruplarına aiddir. Bu bakteriya ilə çirklənmiş qida məhsulları zəhərlənməyə səbəb ola bilər. Qızılı stafilokokun törətdiyi qida zəhərlənməsi adətən bakteriyanın özünün deyil, onun ifraz etdiyi enterotoksinlər nəticəsində baş verir. Bu toksinlər istiliyə davamlıdır və qidanın bişirilməsi zamanı belə tamamilə məhv olmaya bilər.

AQTA bir daha ev şəraitində kütləvi tədbirlər üçün hazırlanan qidaları istehlaka təqdim edərkən, saxlama şəraitinə, temperatur rejiminə, gigiyena və düzgün daşıma qaydalarına riayət edilməsinin vacibliyini diqqətə çatdırır.

Oxşar xəbərlər
Oxşar xəbərlər
22 minə yaxın şəxs qrip əleyhinə peyvənd olunub
Cəmiyyət 15:10
22 minə yaxın şəxs qrip əleyhinə peyvənd olunub
Zaqatala sakini "Nar"dan avtomobil qazandı
Cəmiyyət 14:47
Zaqatala sakini "Nar"dan avtomobil qazandı
1,7 hektar torpaq fermerin gəlir götürməsi üçün yetərli deyil — Nazir
Cəmiyyət 14:17
1,7 hektar torpaq fermerin gəlir götürməsi üçün yetərli deyil — Nazir
Kənddə torpaq var, amma su və bazar yoxdur - Deputat
Cəmiyyət 13:23
Kənddə torpaq var, amma su və bazar yoxdur - Deputat
Üç uşaq analarına güzəştlər tətbiq edilməlidir- Deputat
Cəmiyyət 13:04
Üç uşaq analarına güzəştlər tətbiq edilməlidir- Deputat
Ali təhsil üçün ayrılan vəsait 11% artırılıb, tələbə qəbulu iki dəfə artıb -Nazir
Cəmiyyət 12:55
Ali təhsil üçün ayrılan vəsait 11% artırılıb, tələbə qəbulu iki dəfə artıb -Nazir
Peşə təhsili üçün ayrılan vəsait 29% artırılır — Nazir
Cəmiyyət 12:45
Peşə təhsili üçün ayrılan vəsait 29% artırılır — Nazir
Məktəblərdə kompüter təminatı 6 şagirdə bir kompüter səviyyəsinə düşəcək — Əmrullayev
Cəmiyyət 12:44
Məktəblərdə kompüter təminatı 6 şagirdə bir kompüter səviyyəsinə düşəcək — Əmrullayev
Bir uşağın məktəbəqədər təhsili üçün aylıq xərc dövlətin verdiyi puldan 6 dəfə çoxdur
Cəmiyyət 12:37
Bir uşağın məktəbəqədər təhsili üçün aylıq xərc dövlətin verdiyi puldan 6 dəfə çoxdur
Anews TV

Rəsmi Youtube kanalımız

Abunə ol